Bacalao

Bare elsker det! Visste du dette om Bacalao?

Så her er en oppskrift til deg. enjoy!

  • 300 – 400 gram “Pelikatesser” klippfisk
  • 10 – 12 poteter (etter størrelse og hvor glad du er i poteter)
  • to-tre bokser med hermetiske, hakkede tomater
  • 2 løk
  • en halv til en rød chilipepper, etter hvor tøff du tror du er
  • 1-4 fedd hvitløk (etter hvor glad du er i hvitløk, og om du skal kline med noen som ikke har spist Baccalao)
  • 2 desiliter extra virgin olivenolje. Her bruker du godsorten

Forberedelser

Viktig punkt: Klippfisk må vannes før bruk. I motsatt fall smaker det … vel, la oss si “uspiselig”. Oppskriftsbøker sier ofte at den skal vannes ut noe voldsomt, men jeg nøyer meg med over natten, 12 timer pleier å holde.

Jeg deler fisken i stykker på en 4-5 centimeter, og lar de ligge i en bolle med vann i kjøleskapet. Det pleier å gå bra.

Tilberedning

Skrell potetene, og kutt dem i halvcentimetertykke skiver. Det gjør ikke noe om noen blir litt tykkere, dette er som nevnt mannfolkmat. Skjør løken i omtrent like tykke ringer, Finhakk chillien (og ikke gni deg i øynene mer den dagen – eller bruk gummihansker). Rens og press hvitløken (eller finhakk den, hvis du er en av dem som bruker hvitløkspressa så sjelden at du ikke vet hvor den er). Åpne hermetikkboksene.

Ha en halv boks tomater i en kasserolle som er stor nok til all maten. Legg så på 1/3 av potetene, halvparten av chilien, halvparten av fisken, halvparten av løken halvparten av hvitløken, en halv boks tomater, en ny tredjedel med potet, resten av fisken, resten av chilien, en halv boks tomat igjen, resten av potetene – og det vi har igjen av tomat.

Dryss på litt salt (jeg vet ikke hvor mye jeg bruker, jeg – ei halv teskje, kanskje?) og nykvernet pepper.

Baccalao Ja, glem ikke olivenoljen – den gode typen, som nevnt – og sett på lokket. Så er det bare å sette dette på plata, la det koke opp, slå ned varmen slik at det bare “putrer” (det betyr at det koker litt, men ikke så mye at du må vaske ovnen etterpå), og la det stå i en og en halv til to timer. Bare se litt på konsistensen innimellom, potetene må være kokte, men ikke helt grøtete. Men det er ikke så viktig, det smaker bra nesten uansett.

Server gjerne med nystekte baguetter (sånne i pose på butikken, som skal ti minutter inn i ovnen er gode greier), og selvfølgelig øl. Nok øl. Vil eller kan man ikke ha øl, drikker man vann.

Lagde det i går og mens jeg ventet hjalp jeg en venninne med å finne fastnøkkel på nett. Nok om det – maten ble uforglemmelig! Prøv!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *